Община Сопот
ОБЩИНА СОПОТ
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА НА
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Присъждат

НАЦИОНАЛНА
ЛИТЕРАТУРНА   НАГРАДА
"ИВАН ВАЗОВ" - 2008
на
НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

------Николай Стоянов е роден през 1948 г. в Карлово. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи последователно в Българското национално радио, Студията за игрални филми, в. "Пулс", сп. "Пламък". Отскоро е главен редактор на в. "Свят и дипломация" - българското издание на "Льо Монд дипломатик".

------Автор е на книги с разкази, новели, есеистика, романи. В печат е книгата му "1948-ма", посветена на следвоенното поколение българи. Стоянов е сценарист на тв филми и радиопиеси. Творбите му са преведени на руски, немски, английски, френски, полски. През 1991 г. основава "Библиотека 48", която в момента включва издателства, книготърговски фирми, фирми за рекламна дейност и видеофилми.

------От 1996 г. е Николай Стоянов е президент на фондация "Балканика", създадена по негова идея и с участието на седем издателства от България, Румъния, Турция. Македония, Албания. Гърция и Сърбия. Фондацията има за цел учредяването на годишна литературна награда за произведения на писатели от балканските страни.