Тържествено бе открита експозицията в "Бъдина къща"

       
       На официална церемония, състояла се на 7 юни  в присъствието на  зам. председателя на Националната агенция по туризъм Христо Христов, кмета на Сопот Веселин Личев, шефа на регионалната занаятчийска камара Иван Николов и много гости се откри експозицията във възстановената по проект "Красива България" Бъдина къща. За успех на начинанието се отслужи тържествен водосвет.        
       Преди две години със съдействието на ПИБ - клон Карлово, фасадата и покрива на възрожденската къща бяха освежени. Със свое решение Общ. Съвет - Сопот я предостави, заедно с къща "Загубански" за стопанисване от сдружение "Занаятчийски еснаф".        
Сдружението спечели проект, финансиран от програма "Лидер" и от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество чрез фондация АСА с партньорството на Министерството на земеделието и горите и община Сопот. На първия етаж отваря врати уютно магазинче за традиционни занаяти от сопотската школа. В него жители и гости на града могат да изберат стилен подарък или ръчно изработен сувенир. На втория кат е подготвена стая-работилница за млади хора, които проявяват интерес да учат стари занаяти. Безспорно най-голям интерес предизвиква уредбата на типична сопотска гостна стая, възпроизвеждаща стила и бита от края на 19 и началото на 20 век. Всеки детайл и всеки предмет в стаята отразяват духа на епохата. Посетителите могат да видят как се е гиздила сопотненката, как е бил пременен мъжът, както и много оригинални експонати от онова време. Всичко това е постигнато благодарение труда на членовете на еснафа, на неговия председател Петър Берлиев и на дарителите - Пепа Караиванова, Митка Милева, Евгени Димов и Бойка Райчинова, Анелия Бочева, Донка Ангелова, Стефан Филчев и др.
       В програмата за откриването участваха деца от СОУ "Ив. Вазов", възпроизвели ритуала "розобер". Открита бе и етнографска експозиция "Сопот-Кичук Манчестър" на Балканите от началото на ХХ век.
       
       Посетителите имаха възможност да разгледат и специално разкритата за случая изложба на местни майстори и творци. Свой кът от стари занаятчийски пособия имаха и децата от кръжок "етнография" към ЦРД. Местни майстори и деца демонстрираха уменията си в занаятчийското производство. За в близко бъдеще двете къщи ще представляват истинска културна атракция, където българи и чужденци ще могат да се наслаждават на демонстрации и дегустации, да опознават сопотския бит и традиции.