Община Сопот

ПРЕБРОЯВАНЕ 2021

Преброяване на населението и жилищния фонд в 

Република България през 2021 година

 

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната.

Целта на преброяването е да осигури надеждна, изчерпателна и достатъчно детайлизирана по административно-териториални и териториални единици информация за населението и жилищния фонд в страната. Преброяването ще предостави данни за броя и структурата на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност, професия, икономическа дейност и други демографски, социално-икономически и етнокултурни признаци.

Преброяването ще осигури и информация за броя и основните характеристики на сградния и жилищния фонд в страната, както и за жилищните условия на населението. Чрез преброяванията се осигуряват информационно потребностите на широк кръг от специалисти във и извън управлението, които в своята дейност се нуждаят от точна, изчерпателна и актуална демографска и социална информация за вземане на управленски решения и разработване на стратегии и конкретни национални и регионални икономически и социални политики и политики по опазване на околната среда.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ОБЯВА ЗА НАБИРАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕБРОИТЕЛИ И КОНТРОЛЬОРИ 

 

Общинската преброителна комисия за община Сопот обявява процедура по набиране на документи за допълнителни преброители и контрольори за Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

При предстоящото преброяване на населението ще бъдат необходими около 30 хиляди преброители и контрольори, като над 25 хиляди от тях вече са набрани. По-голям е недостигът на преброители в големите градове – София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Повече от необходимия брой кандидати за преброители има в Северозападна България.

Задължителните изисквания за кандидатите за преброители и контрольори са: да са навършили 18 години, да имат поне средно образование и да не са осъждани.

В периода от 25 май до 10 юни 2021 г. кандидатите трябва да попълнят заявление и автобиография по образец, съгласие за обработка на личните им данни, да предоставят своя снимка (или дадат съгласието си да бъде използвана снимката от Регистър „Български документи за самоличност“), копие от диплома за завършено образование и документ удостоверяващ IBAN.

Документите се подават в деловодството на община Сопот, след което се разглеждат от общинската преброителна комисия.

В периода 18 септември - 3 октомври 2021 г. преброителите ще имат право да посещават домакинствата в техния преброителен участък от 8.00 ч. сутрин до 20.00 ч. вечер, включително събота и неделя.

При Преброяване 2021 населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка, в зависимост от преброените онлайн лица.

Един преброител би могъл да изработи средно около 400.00 лв. за един преброителен участък при 50% електронно преброени, но ако преброи два или три участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лв.

Заплащането е по вече определен ценоразпис. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1.00 лв., а за преброена сграда – 0.70 лева. От преброените онлайн домакинства преброителят ще трябва да получи специален код, генериран от информационната система, като за това ще получи 0.80 лева.

Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт, като преди това ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Заявлението за кандидатстване за преброител или контрольор е по образец и се подава в общината, в която предпочитате да бъдете наети. Документите за кандидатстване ще могат да се изтеглят от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините.

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България ще се проведе в периода 7 септември - 3 октомври 2021 година, като ще премине на два етапа:

  • Първи етап - чрез попълване на електронна преброителна карта по интернет от 7 септември 2021 г. до 17 септември 2021 година.
  • Втори етап - чрез посещение на преброител на домакинствата - от 18 септември 2021 г. до 3 октомври 2021 година.

При нужда от допълнителна информация или съдействие може да се обадите на тел.: 02 9078430.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Общинска комисия по преброяването

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

Заявление за кандидатстване (pdf)

Заявление за кандидатстване (docx)

Заповед

Образец на автобиография

Съгласие за обработка на лични данни

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
пожари